maandag 3 januari 2011

Interview Wereldwijzer

Vandaag heeft Wereldwijzer Reis Forums een interview met me gepubliceerd.

Klik hier voor het interview op de pagina van Wereldwijzer

of lees de tekst hier:

Interview met Suzanne: Sinds 2007 een leven in Valencia, Spanje

Suzanne woont sinds oktober 2007 in Valencia. Ze woont daar samen met haar vriend Michel. Suzanne is Nederlandse en heeft van haar 19e tot 31e in België gewoond. Het begon allemaal toen ze 13 jaar geleden een half jaar voor haar studie naar Spanje ging, ze werd op slag verliefd op het land. Wat Suzanne het meest aantrekt aan Spanje is de taal, de mensen, de natuur, het eten, het klimaat en de sfeer. Wereldwijzer vroeg Suzanne hoe het haar bevalt om in Spanje te wonen.


1. In welk land woon je op dit moment en sinds wanneer?

Sinds oktober 2007 woon ik in Valencia, Spanje.

2. Met wie woon je daar?

Ik ben in mijn eentje naar Valencia getrokken en deelde eerst een woning met meiden van mijn leeftijd (dertigers). Het is in Spanje heel normaal voor alleenstaanden om ook ná de studententijd samen te wonen met mensen die je via contacten of via advertenties op internet vindt. Sinds september woon ik samen met mijn vriend Michel die ik vlak na mijn aankomst in Valencia heb leren kennen. Ook Michel is een emigrant. Hij komt uit Montréal (Canada) maar woont al 13 jaar in Spanje.

3. Wat is de reden geweest om naar Spanje te verhuizen?

Het begon allemaal 13 jaar geleden. In het kader van mijn Masteropleiding Vertaler-Tolk Engels-Spaans mocht ik een half jaar studeren aan de Universiteit van Alicante. Het was de allereerste keer dat ik voet zette op Spaanse bodem en ik werd op slag verliefd op het land, de taal, de mensen, de natuur, het eten, het klimaat, de sfeer, kortom op alles. Ik nam me toen voor om ooit de grijze Lage Landen achter te laten en voor langere tijd van het Spaanse leven te proeven.

Er gingen tien interessante jaren in België voorbij, maar het voornemen dat ik als 21-jarige student had gemaakt, was ik niet vergeten. Mijn Spanje-gevoel bleef namelijk al die jaren kriebelen. Drie jaar geleden hakte ik de knoop door en zette ik mijn droom om in werkelijkheid. Nu woon ik al drie jaar in Valencia. Een stad met karakter: soms met sterallures, soms met een dorpsmentaliteit, maar steeds bruisend en boeiend. In Valencia veranderde mijn blinde verliefdheid van dertien jaar geleden op alles wat Spanje was, in een wat meer genuanceerde kijk op het land en zijn bewoners: mijn verliefdheid veranderde in liefde.


4. Welke voorbereidingen en formaliteiten heb je moeten regelen voordat je in Spanje ging wonen?

Als Europeaan is het heel gemakkelijk om naar Spanje te verhuizen. Ik heb me niet echt voorbereid op mijn verhuizing naar Valencia. Ik heb mijn baan in België opgezegd, al mijn spullen verkocht en ben gewoon vertrokken. Het enige wat ik heb moeten doen bij aankomst in Valencia is me inschrijven in de gemeente en daarna bij de politie een NIE aanvragen. Dit is het Número de Identificación de Extranjero (Identificatienummer voor Buitenlanders). Dat nummer heb je nodig voor een aantal zaken zoals het openen van een bankrekening, het huren van een appartement of het aangaan van een lening en dergelijke. Verder moet je ook als buitenlandse inwoner van Spanje je rijbewijs geldig laten verklaren bij een Jefatura de Tráfico.

5. Hoe bevalt het leven in Spanje?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin in Spanje om een paar redenen. Ik voel me hier een stuk vrijer dan in Nederland en België. In Nederland en België moest ik altijd lang van te voren afspreken om vrienden te kunnen zien. Ik wist dan al 2 of soms zelfs 3 maanden vantevoren dat ik op die of die zaterdagavond met die of die vrienden ging eten. Agenda erbij en weekends volplannen was het toen. Dit is ondenkbaar in Spanje. Verjaardagen, etentjes en gezellig samenzijn met vrienden worden hooguit een dag of 3 vantevoren afgesproken of gewoon de dag zelf. Dit vind ik erg prettig. Je hebt daarvoor veel minder het gevoel van “vast te zitten” aan afspraken die je al 3 maanden geleden hebt vastgelegd. Je beslist een paar dagen tevoren of de dag zelf in alle vrijheid of je zin en tijd hebt voor een afspraak. Alles gaat spontaner en is, in mijn ogen, daardoor een stuk échter.
Verder speelt natuurlijk ook het aangename klimaat in Valencia een grote rol in het goede gevoel dat ik hier heb. Het is bijna altijd lekker weer en het regent hier zelden. Het fijnste hier vind ik de hoeveelheid licht. Zelfs als de temperaturen wat lager zijn, dan nog is de lucht helder. Heerlijk! Geen grijze grauwe luchten zoals in Nederland of België! Ook het eten smaakt hier zalig zonnig!
Tenslotte hou ik ook van de variatie die Valencia en haar omgeving biedt: een charmant oud stadscentrum, indrukwekkende futuristische gebouwen, het strand en de bergen om de hoek. De stad is niet te groot en niet te klein en is dus van alle gemakken voorzien maar toch compact genoeg om overal te voet of met de fiets naartoe te kunnen. Valencia betekent haast dorpse stilte op zondagen en ongelooflijke gekte tijdens de spectaculaire Fallas-feesten in maart. Ik hoef me hier nooit te vervelen.
6. Wat is je leukste ervaring tot nu toe?

Mijn leukste ervaringen zijn de contacten met hartelijke, enthousiaste Spanjaarden in de dorpen. Zeker als je (een beetje) Spaans spreekt en je je buiten de gebaande toeristische paden durft te begeven, zijn Spaanse dorpelingen heel trots en blij als je als buitenlander hun dorp bezoekt. Ze vertellen je sterke verhalen over de 'fiestas' in hun dorp, laten je proeven van traditionele gerechten, nodigen je uit voor een biertje of een glaasje wijn, stellen je vol trots voor aan hun vrienden en buren alsof ze je al jaren kennen en ga zo maar door. Dit is het Spanje waar Michel en ik van houden. Dit is ook het Spanje dat we met ons bedrijfje DO!Valencia aan nieuwsgierige reizigers willen laten zien.

7. En wat is de minst leuke ervaring?

Het minst leuke in Spanje vind ik dat veel mensen hier heel hard praten en veel roken. Spaanse cafés en restaurants zijn vaak heel erg luidruchtig en rokerig. Vanaf 2 januari 2011 komt er een algemeen rookverbod in Spanje, dus er is hopelijk wel enige verbetering op komst.


8. Zijn er grote (cultuur)verschillen tussen Nederland en Spanje?

Ondanks het feit dat Spanje niet zo heel ver van Nederland ligt, vind ik dat er toch een aantal grote verschillen zijn. Ten eerste is de Spaanse dagindeling natuurlijk heel anders dan de Nederlandse. Je hebt hier bijvoorbeeld de lange middagpauze waarin de kleine middenstand de winkels tussen 2 en half 5 's middags sluit en de Spanjaarden thuis of in een restaurant uitgebreid lunchen. De dag duurt naar mijn gevoel ook langer hier, omdat de Spanjaarden tot laat 's avonds werken en op z'n vroegst rond een uur of negen 's avonds eten. In het weekend kan dit gemakkelijk elf uur 's avonds worden. Verder heb ik het al eerder gehad over de afwezigheid van de agenda bij het organiseren en plannen van je sociale leven. Dit maakt contacten spontaner en losser, maar de andere kant van de medaille is dat je nooit zeker weet of je afspraak wel (op tijd) op komt dagen of toch nog op het laatste moment afzegt.
Familiebanden zijn over het algemeen ook belangrijker dan in Nederland of België en de weekends zijn er voor familiebezoekjes en samen paella eten. Daarmee samenhangend valt ook op dat stadsmensen zoals de Valencianen ook veel belang hechten aan hun “pueblo”, hun dorp. Veel Spanjaarden wonen en werken door de week in de stad, maar gaan bijna ieder weekend naar hun (ouderlijk) dorp waar ze genieten van het samenzijn met vrienden en famlie, de rust en de natuur in het dorp. Ieder weekend komt er weer een halve volksverhuizing op gang van Valencianen die naar hun dorp vertrekken.

9. Zijn er dingen die je uit Nederland mist?


Nee, er zijn geen dingen uit Nederland die ik mis. Ik mis alleen een paar mensen die ik graag dichter bij me zou willen hebben en vaker zou willen zien.
10. Is het makkelijk om in Spanje werk te vinden?

De werkloosheidsgraad ligt in Spanje met ongeveer 20% erg hoog en het is dan ook niet gemakkelijk om een goede baan te vinden. Zeker als je geen Spaans spreekt is het heel erg moeilijk voor buitenlanders om aan de bak te komen. Er wordt bovendien veel in het zwart gewerkt en de contracten die bedrijven aanbieden zijn vaak niet echt ideaal (veel tijdelijke contracten met vaak een weinig aantrekkelijk loon). Toch zijn er voor mensen die meerdere talen spreken interessante mogelijkheden. De Spanjaarden hebben over het algemeen geen goede talenkennis en dan hebben meertalige Nederlanders en Belgen toch een streepje voor. Zelf ben ik in Valencia begonnen als docente Engels op een talenschool en ook in het toerisme zijn er mogelijkheden. Onlangs hebben mijn vriend Michel en ik een bedrijfje opgericht. Samen zijn we DO!Valencia en we organiseren tours en korte vakanties voor kleine en grote groepen nieuwsgierige, actieve reizigers die buiten de gebaande toeristische paden willen gaan. Onze activiteiten zijn o.a. zwemmen en snorkelen in een warmwaterbron, canyontochten, natuurwandelingen, aparte stadswandelingen, authentieke Spaanse fiestas in karakteristieke dorpjes, rotsklimmen en nog meer avonturen.

11. Denk je in de toekomst nog naar een ander land te verhuizen?

Op dit moment hebben Michel en ik het hier heel erg naar onze zin en we blijven zeker nog lang in Spanje. We willen ons bedrijfje DO!Valencia verder uitbouwen en reizigers van over de hele wereld ons nieuwe thuis laten zien: de stad Valencia met haar charmante oude stadsdeel en fonkelwitte futuristische gebouwen en de natuur in de omgeving van Valencia met haar bergen, warmwaterbron en kleine dorpjes.

12. Waar moeten mensen rekening mee houden als ze ook naar Spanje willen verhuizen?

Het belangrijkste punt is toch wel de taal. Spanjaarden spreken geen of nauwelijks Engels. Als je Spanje en de Spanjaarden wilt leren kennen en hier wilt werken, is het absoluut een 'must' om Spaans te spreken. De Spanjaarden zelf zijn meestal heel blij, dankbaar en behulpzaam als ze merken dat een buitenlander op z'n minst een klein beetje Spaans spreekt! Eenmaal hier in Spanje is het belangrijk om contact te zoeken met Spaanstaligen. Een gemeenschap waaraan Michel en ik veel hebben gehad om mensen te leren kennen en Spaans te spreken is Couchsurfing. Verder is een flexibele mentaliteit natuurlijk onmisbaar. Je mag en kunt niet verwachten dat alles precies zo gaat zoals het in Nederland en België gaat. Dat de dingen anders gaan dan in je thuisland is natuurlijk juist een boeiende uitdaging van emigratie. Ik denk dat het idee van “alles anders” voor veel emigranten net een reden is om Nederland of België achter te laten. Het “alles anders” maakt dat je je blijft verrassen en verbazen over zaken, het houdt je levend en alert. Soms is “alles anders” vermoeiend, maar meestal is het alleen maar een grote verrijking.

Links bij dit interview:

- Spanje Reisforum
- DO!Valencia

1 opmerking: