woensdag 31 maart 2010

Negatief is positief

Por fin, eindelijk, de eerste echte lentedagen! Valencia heeft die lange, koude, natte winter eindelijk van zich afgeschud en glundert van genot gehuld in zalige zonnestralen. Het is twintig graden. Het park stroomt vol Valencianen en toeristen. De Valencianen nog met jasjes of op z'n minst een shirt met lange mouwen, de toeristen tonen al hun lillend wit vlees in topjes en korte broeken. Ik hang wat tussen de twee categorieën in en begeef me op mijn skates in spijkerbroek en een dun trainingsjackje met daaronder toch een topje -voor het geval dat...- naar het park. Ik geef het toe: ik ga al snel overstag en voeg me bij de clan toeristen. In mijn topje skate ik langs sinaasappelbomen, sprankelende fonteinen en palmbomen en besef voor de zoveelste keer: “Ik woon in Spanje!” Het verbaast me dat dit me na twee en een half jaar toch nog zo vaak verwondert en verheugt. Valencia blijft me met vreugde vervullen. Ik sta hierin niet alleen, want ook buitenlandse vrienden die hier kort of lang wonen, gaande van enkele maanden tot 13 jaar, vertellen me dat ze regelmatig dezelfde sensatie hebben. Deze stad palmt je in. Hoe zou dat toch komen?

Een maand geleden, een paar dagen vóór het weekend dat Xynthia -waar Valencia overigens niet van gemerkt heeft- over Europa raasde, waaide er een uiterst sterke wind door de stad. Het was een heel warme wind die de temperatuur van de ene op de andere dag met minstens 10 graden deed stijgen tot zo'n 20-22 graden. Billboards, volle vuilniscontainers en kleine bomen werden door de straten geblazen, ik kwam geen meter vooruit op mijn fiets. Meerdere personen in mijn omgeving meldden dat ze zich niet lekker in hun vel voelden zitten. Ze waren nerveus, humeurig, rusteloos en hadden last van hoofdpijn en een onbestemd gevoel van onbehagen. Het was hun opgevallen dat dit wel vaker voorkwam als er warmtestormen waren. Via een van hen kreeg ik een artikel te lezen over de invloed van ionen op de gemoedstoestand.

(Bèta-wetenschappers onder mijn lezers, gelieve mij de waarschijnlijk al te simplistische uitleg die volgt te vergeven. Eens een alfa, altijd een alfa...)
Ionen kunnen positief of negatief geladen zijn. Positief geladen ionen zouden zorgen voor precies het soort klachten dat zij aanhaalden. Negatief geladen ionen beïnvloeden ons dan weer op een positieve manier en zorgen ervoor dat we ons levendig en prettig voelen. Die sterke warme wind uit het zuiden die door de stad waaide bracht een overvloed aan positieve ionen in de lucht. Niet voor niets wordt dit soort winden in de volksmond ook wel "vientos de la locura” genoemd, de winden van de krankzinnigheid: sommige lui draaien er dol van. Naar men zegt worden er meer misdrijven en zelfmoorden gepleegd als er een gekke wind waait. Behalve warme wind zijn er ook andere bronnen die het gehalte aan positieve ionen in de lucht doen stijgen en de mensen negatief beïnvloeden. TV- en computerschermen beladen de omgeving ook met positieve ionen, evenals airconditioning en synthetische stoffen.
Negatieve ionen vind je daarentegen in de frisse buitenlucht, voornamelijk aan zee en in de bergen.

Een overzichtje van het internet geplukt. Bron: http://www.probicosl.com/index.php?option=com_content&task=view&id=257&Itemid=37

Beschrijving van de lucht in functie van de hoeveelheid negatieve ionen per cm3.
0-100: Concentratieproblemen, gunstig groeiklimaat voor virussen en bacteriën.
500-1000: Normale lucht in een gebouw met de ramen open en weinig vervuilde omgeving.
1000-5000: Frisse buitenlucht op het platteland, het minimumgehalte dat een woning, slaapkamer of werkplek moet hebben.
5000: Uiterst frisse en schone lucht.
>50000: Pure lucht, erg stimulerend en ontspannend. Bacteriën kunnen niet overleven.


Aantal negatieve ionen per cm3.

0-250: Gesloten kantoorruimtes met airconditioning en centrale verwarming.
0-250: Ruimte binnenshuis waar gerookt wordt.
20-250: In een vliegtuig.
250-500: Normale ruimte binnenshuis.
250-750: Buitenlucht in een industriële stad
1000-2000:Buitenlucht op het platteland
1000-5000:Buitenlucht in de bergen
2500-10000: Golven (zee/oceaan)
5000-20000: In grotten.
25000-100000: Watervallen.

Zouden de ionen een verklaring kunnen zijn dat ik me hier beter lijk te voelen dan in België? Ik leef meer buiten, de zee ligt op een steenworp van het stadscentrum vandaan, in een half uur ben je omringd door bergen, zon is er in overvloed. Een dagelijkse portie negatieve ionen gegarandeerd. In België was ik veel meer "verplicht" om tijd in huis en op kantoor door te brengen, omgeven door positieve ionen waardoor ik minder energie had of leek te hebben.

Ionen of niet, deze stad heeft me zoals jullie weten al lang ingepalmd. Dat mag weinig kritisch klinken, maar ik blijf hier graag haast kinderlijk naïef in mijn blijheid.

1 opmerking:

  1. In mijn jonge-jaren-electronica-woede had ik zelf eens een negatieve-ionen generator gebouwd. Behalve dat het ding ideaal was om het stof te vangen en verzamelen heb ik helaas niks positiefs ervan gevoeld... Misschien dat enkel de 'echte' luchtionen hun werk goed kunnen doen!
    Geertje

    BeantwoordenVerwijderen