zaterdag 21 maart 2009

Voorbij

Het lijkt haast een doodgewone zaterdag. De zon schijnt, het is betrekkelijk rustig in de stad. De heksenketel die Fallas heet is weer voorbij. Alsof er de afgelopen vijf dagen geen walm van gefrituurde churros en buñuelos, kruit, rook, bier en zweet in de lucht hing. Alsof het continue en oorverdovende geknal van de petardos en borrachos, het geweld van de mascletas (klik voor video) en de muzikaal weinig maar decibelgewijs zoveel te meer voorstellende verbenas, de nachtelijke openluchtfuiven, nooit de stad en ieders trommelvliezen geteisterd hebben. Alsof al dat volk dat massaal in de metro's en op de pleinen tegen elkaar gedrukt stond, in rook is opgelost. Alsof de kilometers en kilometers die ik iedere dag urenlang te voet door de stad afgelegd heb van falla naar falla, van verbena naar verbena niet in mijn benen zitten. Nu de fallas verbrand zijn en de mensen terugkeren naar de dagelijkse gang van zaken, zijn er -behalve de troep die nog in de straten ligt- bijna geen zichtbare bewijzen meer te vinden van de oorlogszone die Valencia de afgelopen dagen was.

Nu kan men eindelijk de stem horen van de zovele Valencianen die op z'n zachtst gezegd niet zo blij zijn met de Fallas. Een linkse partij in Valencia beweert dat het unieke feest dat Fallas is vele Europese richtlijnen schendt inzake veiligheid, lichtvervuiling, geluidsoverlast en het recht op nachtrust, en roept op tot een debat. Vele burgers klagen over het feit dat meer dan 200 straten in de stad volledig afgesloten worden tijdens de fallas en de buurtbewoners dus hun auto nergens kwijt kunnen. Auto's staan overal dubbel en soms driedubbel geparkeerd in de straten die nog toegankelijk zijn, auto's worden op de stoep of in parken geparkeerd, buurtbewoners rijden met de auto over de stoep om toch nog hun garage in te kunnen. Verder is de stad tijdens fallas één vuilnishoop, hoe hard de gemeentediensten ook hun best doen en de boel enigszins netjes proberen te houden. Dit jaar is er voor 303.000 euro schade door vandalisme. Ook het gebrek aan nachtrust is voor veel Valencianen een heikel punt. De "diviértete o te jodes" (vermaak je of verrek maar)-houding van de rasechte falleros, de leden van de falla-organisaties, roept veel wrevel en antipathie op. De forums van Valenciaanse online-kranten staan vol berichten van voor-en tegenstanders van de Fallas. Het is een jaarlijks terugkerende discussie die ieder jaar heviger wordt met de groeiende populariteit van de Fallas-feesten.

Ieder jaar groter, geweldiger, duurder, massaler, drukker. Een paar cijfers: Dit jaar stonden er 772 fallas opgesteld in de stad. Deze falla-monumenten kostten alles bij elkaar 10,64 miljoen euro. De winnende falla van dit jaar kostte om en nabij de 1 miljoen euro. De kosten van het hele Falla-festijn met vuurwerk, mascletàs en andere festiviteiten liepen op tot 752 miljoen euro. Meer dan 300 brandweermannen bewaakten de veiligheid van het publiek in de laatste nacht van de Fallas waarin de monumenten tijdens de Cremá worden verbrand. Het Rode Kruis moest 808 personen verzorgen, waarvan 477 wegens flauwtes en slechts 25 wegens brandwonden. De ofrenda, het bloemenoffer aan Maria (zie ook mijn blog van maart 2008), was nog nooit eerder zo groot met maar liefst 105.443 deelnemende falleros en falleras . De Ofrenda duurde dan ook meer dan 10 uur en eindigde pas om 3 uur 's nachts. Het enige cijfer dat niet gestegen is dat van de persoonlijke uitgaves van de Fallas-feestvierders. De mensen hielden hun hand op de knip en gaven zo'n 30% minder uit dan voorgaande jaren.

De Fallas zijn hoe dan ook een hele belevenis, soms opwindend en mooi, soms ergerlijk en benauwend. We kunnen er weer een heel jaar naar uit of juist tegenop kijken. Ze zijn weer voorbij.

1 opmerking:

 1. hallo Suzanne,
  De Valencianen zouden eens contact moeten opnemen met de organisatie van marktrock in Leuven... ik denk dat die mensen van Leuven hen veel kunnen bijbrengen.
  Hou je goed verder,
  groetjes
  Veerle

  BeantwoordenVerwijderen