woensdag 25 juni 2008

Over verhuizen en vrijheid

Vannacht slaap ik voor het eerst in mijn nieuwe huisje in Mislata, een aan Valencia vastgegroeid stadje. Dit is, als ik goed geteld heb, het 15e huis in mijn leven. Dat getal zette me gisterenavond toch eventjes aan het denken. Vijftien huizen, waarvan ik er 13 bewoonde na mijn 18e. En ik ben nog niet klaar, er zullen nog meer verhuizingen volgen. Misschien zou een psycholoog zeggen dat ik een onrustige, snel verveelde ziel ben die altijd onderweg is, altijd zoekende. Positiever benaderd zou het vele verhuizen ook kunnen betekenen dat ik een flexibel persoon ben die veel verandering aankan en die weinig gehecht is aan één specifieke omgeving of manier van leven.

Voor mijzelf is de verhuizing naar weer een nieuwe woning het beste bewijs van mijn drang naar vrijheid. Ik wil proberen om zoveel mogelijk een zelfstandige, onafhankelijke persoon te zijn. Dat betekent dat ik mijn geluk dus ook niet wil laten afhangen van de plek waar ik woon. “Thuis” is niet een locatie, “thuis” is een gevoel. Mijn thuis is de plek waar ik me gelukkig voel en dat kan dus in principe overal zijn. “Thuis” draag ik diep in mij met me mee. “Wherever I lay my hat, that's my home.”

Soms echter kan mijn streven naar vrijheid groter zijn dan de capaciteit om me overal thuis te voelen. De reden dat ik nu ben verhuisd, heeft behalve een praktische kant (ik wil geen huur betalen als ik deze zomer 2 maanden lang niet in Valencia zal zijn) vooral ook een emotionele kant. Ik voel me beknot in mijn vrijheid in het appartement waar ik met Lorena woon. Het ligt voor de hand dat het een “stap terug” is om plots weer als een student op “kot” te wonen. Na meer dan 8 jaar alleen of met mijn partner te hebben gewoond, moet ik opeens weer rekening houden met iemand die ik niet ken, met wie ik niets gemeenschappelijk heb, die geen vriendin is. Iemand die me zegt dat mijn vrienden niet welkom zijn in “haar” flat, iemand die met moeite mijn vriend in haar appartement duldt de enkele keren dat hij op bezoek was, iemand die mij verwijt dat de badkamer vuil is nadat ze er zelf haar haren heeft geknipt en er overal blonde lokjes liggen, iemand die hele weekends lang de TV of haar puberpunkmuziek op maximum volume zet, iemand die misbruik maakt van mijn zwak voor katten en mij zonder boe of bah opscheept met de verzorging van háár huisdieren. Het appartement dat ik met haar deel, geeft me geen vrij gevoel. Integendeel. Ik ben te afhankelijk van haar gewoontes, gedrag en grillen. Ik leid mijn eigen leventje op de paar vierkante meter van mijn slaapkamer en ontsnap zodra het kan. Wég uit dit huis, wég, naar buiten, naar het park, in de zon. Dáár lééf ik pas echt. Vrij en blij.

Ondanks het feit dat ik ook nu weer zal samenwonen met iemand die ik niet echt goed ken, voelt het huisje in Mislata goed aan. Lorenzo is, net als ik, in zijn hart een reiziger en snapt mijn drang naar vrijheid. Ik voel de ruimte die hij en zijn huis me te bieden hebben. Mijn vijftiende huis kan een echt thuis worden. Vrij en blij.

4 opmerkingen:

 1. Isabella Geuens25 juni 2008 om 19:57

  Hoi Suzanne,

  Fijn dat je het nu naar je zin zal hebben en je "thuis"zal voelen.
  Dat gevoel moet je wel hebben, anders kom je niet tot rust.

  Groetjes Isabella

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Suzanne,

  ik kan me echt helemaal inleven in wat je schrijft, ik voel dat ook altijd zo aan, net zoals jij het schrijft.
  Heb lang je blog niet meer gelezen, zat in examens.
  Nu eindelijk verlof
  Stel het goed, en geniet met volle teugen van het leven, van alles wat het je biedt!
  dikke kus, Silvie X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo Suzanne

  jou omschrijving van het gevoel 'thuis' herken ik. met deze zicht op het leven ben je echt overal thuis ;-) het helpt natuurlijk als je nog ergens een plekje weet, waar je zeker altijd welkom bent. bij mij zijn het, weinig verbaasing wekkend, mijn ouders.

  Viele liebe Gruesse ;-)
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Suzanne,
  Ik wens je veel succes i je nieuwe woonst. Het zal ongetwijfeld een verbetering zijn.
  Ook een prettige reis door spanje!
  groetjes
  Veerle

  BeantwoordenVerwijderen