dinsdag 20 november 2007

Streetlife

Een drankje op een terrasje in de Calle de Caballeros in de oude wijk El Carmen, genietend van de zon die zwakjes schijnt. Echt rustig zitten kun je hier niet, want in de smalle straatjes en steegjes van deze volksbuurt vol bars, restaurants en winkeltjes is er veel te veel verkeer.


Een kleine vrachtwagen wil een van de smalle steegjes inslaan, maar neemt de bocht te krap. Krrrrrrrrr, hij komt vast te zitten onder het balkon van een bouwvallige en waarschijnlijk leegstaande woning zoals er wel meer in El Carmen te vinden zijn. Ondanks dat het huis van pure ellende bijna uitelkaar valt, toont het balkon zich nog erg robuust. De pogingen van de chauffeur om voor- en achteruit te manoeuvreren ten spijt, blijft de vrachtwagen klem zitten.


Hulp inroepen: iemand duwt terwijl de chauffeur voorzichtig gas geeft. Het mag niet baten. De redding is echter nabij: la policía local de Valencia komt eraan! Eerst met één politiewagen, maar al snel volgt een tweede. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! De automobilisten die inmiddels in een lange rij achter de geblokkeerde vrachtwagen staan te wachten, vinden van niet. Zij steken op hun manier een handje toe: misschien krijgt ongeduldig toeteren de vrachtwagen wel los? Of misschien inspireert de claxon die policías wel om snel een oplossing te vinden? En het lijkt nog te werken ook, want een agent gaat het café binnen en komt even later met een grote tang en nog wat ander gereedschap weer naar buiten. Hij knielt neer bij een paaltje op de stoep en begint zich uit te sloven om het los te schroeven, zodat de auto's over de stoep langs de vrachtwagen zouden kunnen rijden. Net als het balkon geven ook de schroeven van het paaltje niet mee.Een andere oplossing dan. Een agent gebaart naar een aantal toeschouwers van deze binnenstadse openluchtkomedie om in de laadruimte van de vrachtwagen te kruipen. Door het extra gewicht van deze behulpzamen komt de vrachtwagen iets lager te liggen en met een luid gekraak rijdt hij van onder het balkon vandaan. De vrachtwagen is flink beschadigd, maar dat is verder niemands probleem, zeker niet dat van de politie. De arm der wet heeft haar werk gedaan, er wordt geen pv opgemaakt of niets. Met andere woorden: no pasa nada, niets aan de hand. En dus gaat ieder weer zijn weg alsof er niets gebeurd is, tot grote opluchting van de lange rij foeterende en toeterende automobilisten.


Een dag later lees ik in de krant dat er in de Calle de Cabelleros een bouwvallig huis in elkaar is gestort. Inderdaad, no pasa nada....?!1 opmerking: